Што треба да направат жените веднаш по сексуалниот однос

Unsplash
Unsplash

Сексот е индивидуална и многу интимна работа. Иако сите имаме различни потреби, после тој интимен чин сите жени треба да направат една работа.

Сексот е чин при кој телото поминува низ бројни промени. Иако секој од нас има различни желби и потреби, скоро секое тело реагира на многу сличен начин.

Една од овие реакции е потребата од мокрење после секс. Кај некои жени може да биде многу силно и непосредно, додека кај други жени се појавува по неколку минути. Ние во никој случај не треба да ја игнорираме оваа потреба.

Нашето тело е многу софистицирана машина чија улога е да нè заштити максимално од потенцијалните опасности што демнат во нашата околина.

Една од овие опасности лежи во бактериите. Имено, за време на сексуалниот однос, телото е изложено на бројни бактерии кои можат да се „кријат“ на места каде што воопшто не ги сакаме.

Д-р Невен Капун доктор специјалист по урологијата објаснува како воспалението на мочниот меур е директно поврзано со сексуалниот однос.

„За време на сексуалниот однос, бактериите се шират преку уретрата до мочниот меур, што кај жените може да доведе до акутно воспаление на уринарниот тракт, а со мокрење по сексуалниот однос, телото се чисто, односно го исплакнуваме уринарниот тракт од бактерии“, истакнува Капун.

Затоа, ако почувствувате силна потреба да уринирате после секс, одложете го галењето неколку минути и слушајте го вашето тело.

Видео на денот