Што е следно за Борис Џонсон?

Борис Џонсон / Фото: EPA-EFE/NEIL HALL

Британскиот премиер Борис Џонсон го преживеа гласањето за доверба што го донесоа неговите пратеници, но обемот на бунтот – 41 отсто од неговата партија – остави трајни прашања за неговата способност да ја води земјата.

Кои се следните предизвици за Џонсон?

На 23 јуни во Велика Британија ќе се одржат избори за пополнување на две испразнети места во парламентот. И двајцата претходно беа држени од членови на Конзервативната партија на Џонсон, принудени да дадат оставка. Анкетите покажуваат дека партијата може да загуби барем едно место од опозициските партии.

Поразот, особено ако е тежок, би можел да го искористат оние кои сакаат да го соборат Џонсон како доказ дека тој ја изгубил довербата на британската јавност и дека повеќе не е победникот на гласовите каков што беше во 2019 година кога донесе големо конзервативно мнозинство.

Фото Архива на СП

Партигејт

Иако британската полиција ја заврши истрагата за забавите на Даунинг стрит (Партигејт) – каде Џонсон помина само со една казна – тој сè уште е под истрага од парламентарна комисија.

Комитетот истражува дали Џонсон намерно го довел парламентот во заблуда во неговите првични одговори откако беше обвинет дека присуствувал на таквите настани.

Доколку комисијата утврди дека тој намерно го довел во заблуда парламентот, од него ќе се очекува да поднесе оставка.

Истрагата, исто така, би можела да спроведе јавни расправи со Џонсон и други високи личности, ставајќи нов фокус на прашањето што налути многу од оние кои се држеле до строгите ковид-правила.

Борис Џонсон на божиќна забава во Даунинг Стрит/ Фото Daily Mirror

Економската криза

Трошоците за храна и гориво во Британија нагло растат, што ги турка многу домашни буџети на работ на егзистенцијата.

Целосните ефекти од оваа таканаречена криза на трошоците на животот допрва треба да се почувствуваат и животниот стандард најверојатно ќе се влошува во текот на годината, иако владата се обидува да им помогне на најранливите.

Зголемувањето на каматните стапки за да се стави инфлацијата под контрола ги поттикна плаќањата за хипотеки, при што веројатно се смета дека ќе продолжат понатамошните зголемувања од страна на Банката на Англија. Пазарната владина граница на сметките за енергија на домаќинствата ќе се зголеми повторно нагло во октомври.

Владата на Џонсон веќе се смета од многу гласачи дека направила премалку, а сега е предоцна за да го ублажи ударот. Неуспехот да се реши таа перцепција доколку кризата се влоши може дополнително да ја наруши довербата во неговата лидерска способност.

Недостиг на гориво во Британија/ Фото EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Довербата кај Ториевците

Конзервативната партија ја одржува својата годишна конференција помеѓу 2 и 5 октомври. Настанот се користи за објавување на нови политики и собирање поддршка од членовите.

Сепак, може да стане фокусна точка за оние кои стравуваат дека партијата не може да победи на општите избори, кои треба да се одржат во 2024 година, со Џонсон на чело. Ова може да генерира импулс за уште еден лидерски предизвик пред настанот за да може да се искористи како платформа за негова замена за да се постави нова визија.

Правилата на Конзервативната партија значат дека Џонсон не може да се соочи со уште едно гласање за доверба во следните 12 месеци. Сепак, тие правила може да ги промени партискиот комитет задолжен за лидерски дуели, доколку постои политичка волја за тоа.

Видео на денот