Шпанија ќе им овозможи промена на полот на постарите од 14 години со одобрение од родител

Шпанската влада го усвои првиот нацрт-закон со кој се дозволува секој над 14-годишна возраст законски да го менува полот без лекарска дијагноза или хормонска терапија, изјави владин извор.

Предлог-законот, кој влегува во јавна расправа пред второто читање и конечното гласање во долниот дом на парламентот, предвидува отстранување на тековната двегодишна хормонска терапија и психолошка проценка на лицата кои бараат промена на полот во официјалната евиденција.

Нацрт-законот за „самоидентификација“ предвидува старосни граници.

На адолесцентите на возраст меѓу 14 и 16 години ќе им треба одобрение од родителите за промена на полот, откако парламентот во мај го отфрли предлогот на повеќе политички партии за законска промена без никакви ограничувања.

Шпанија е во центарот на европската дебата за правата на лезбејките, хомосексуалците, бисексуалците и трансродовите луѓе, откако минатата недела повеќе од половина од европските лидери го критикуваа унгарскиот премиер Виктор Орбан за законот со кој се забранува „прикажување и промовирање на родов идентитет освен пол по раѓање „промена на полот и хомосексуалност“ на возраст под 18 години.

Доколку законот биде усвоен, Шпанија ќе се приклучи на некои други земји, околу 20 од нив, каде што е можно промена на полот без медицинска дијагноза и ќе стане најголемата европска економија што воведува „родово самоидентификување “.

Видео на денот