Шкотската премиерка предложи референдум за независност да се одржи на 19 октомври 2023 година

Никол Старџон, шкотска премиерка/ Фото EPA-EFE/ROBERT PERRY

Шкотската премиерка Никола Старџен им соопшти на регионалните пратеници во Единбург дека би сакала нов референдум за независност на Шкотска да се одржи на 19 октомври 2023 година.

Старџен денеска истакна дека сака да има „правен, уставен референдум” за независност на Шкотска и најави дека ќе биде објавен нов предлог-закон во шкотскиот парламент за консултативно гласање за ова прашање.

Таа прецизираше дека референдумското треба да биде исто како при гласањето во 2014 година: „Дали Шкотска треба да биде независна држава?

Видео на денот