13 C
Скопје

Шилегов: Инвестиравме 54 милиони во средното медицинско училиште

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов денеска го посети средното медицинско училиште „Панче Караѓозов” во Скопје, по повод Светскиот ден на здравјето – 7 април и 90 години од постоење на медицинската струка во нашата држава, како и 76 години од постоење на средното медицинско училиште.

– Во вакви услови на светска пандемија барем ја разбравме суштината на човечкото здравје, го сфативме здравјето како приоритет и јас сум горд што Градот Скопје во изминатите три години во средното медицинско училиште има инвестирано вкупно 54 милиони денари, изјави Шилегов.

Тој посочи дека со инвестициите обновени се подовите, дел од вратите на училниците, надворешната столарија, целосно е уредено новото спортско игралиште, како и дворот и ЛЕД осветлувањето.

Прочитајте и...  Оштетени штедачи: Еден чекор до правдата!

Градоначалникот на Град Скопје се надева дека кога ќе се нормализира состојбата, околу 2400 ученици распоредени во пет различни струки во медицинското училиште „Панче Караѓозов” ќе се вратат на настава во обновено училиште.

– Чест и задоволство ми е да раководам со ваква институција и да бидеме дел од Град Скопје бидејќи го препознаваат и поддржуваат образованието со сите потреби, со цел да се продуцираат кадри што ќе стекнат знаење и вештини и ќе обезбедат професионален ангажман или успешна академска кариера, изјави директорката на средното медицинско училиште „Панче Караѓозов”, Маја Салиу.

Салиу додаде дека иако поради пандемијата наставата се одржува виртуелно, сепак учениците од медицина продолжија со практична настава во здравствените институции, а училиштето ја искористи можноста да ги подобри условите и да биде во чекор со новите модерни текови на образованието.

Прочитајте и...  Февруарска плата сѐ уште не добиле 9.947 работници, а мартовска – 54.662

– Во рамки на образовни новитети би ја издвоила дуалната паралелка со Алкалоид и дополнително што оваа година се воведува смер Гинеколошко-акушерска сестра, поради огромната потреба на пазарот на трудот, посочи таа.

Директорката на училиштето изјави дека е горда што се вложува во важните алки на нашиот општествен систем, односно здравствените работници.

Поврзани вести

Албанија: Комитетот на експерти објави дека заразените и лицата со симптоми нема да гласаат

Слободен печат

Исчезната е 70-годишна жена од Скопје, семејството бара помош

Слободен печат

ЕМА: Случаите на тромбоза по вакцинација ќе се следат повнимателно

Слободен печат

Украина тврди дека Русија наскоро ќе има повеќе од 120.000 војници на границата

Слободен печат

Аквадуктот во Скопје доби највисок степен на заштита на културно наследство

Слободен печат

Царовска: Родителот кој смета дека неговото дете нема да може да учи електронски ќе може да си го испечати учебникот

Слободен печат

Остави Коментар