Шилегов: Експертите тврдат дека загадувањето во Скопје е енормно намалено

Загаден воздух
Загадување на воздухот во Скопје / Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Актуелниот и кандидатот на СДСМ за градоначалник на Скопје, Петре Шилегов вечерва изјави дека анализите на експертите и бројките тврдат дека е енормно намалено загадувањето на воздухот.

– Ова не значи дека битката или војната со загаденоста е готова, меѓутоа многу битки сме добиле, рече Шилегов.

Посочи дека во овој мандат успеале да ја изработат секундарната гасоводна мрежа и информира дека се создадени условите за терцијална гасификација, т.е. доведување на природниот гас до секој дом.

– Се случи битниот момент да се затвори гасоводниот прстен околу нашиот град, во тек е постапката во Влада на централно ниво бидејќи таму се ингеренциите, за Јавно приватно партнерство за терцијална гасификација добивање на гасоводот до секој дом каде дел од јавното приватно партнерство е и Градот Скопје, рече Шилегов.

Извор: МИА

Скопјани 40 години зборуваат за транспортно решение како БРТ-системот, вели Шилегов