Шел ќе плати 95 милиони евра на заедниците во Нигерија како компензација за загадувањето од нафта

Фото: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia

Нафтениот гигант Шел денеска се согласи да им плати 95 милиони евра на заедниците во југоисточна Нигерија, чија земја беше уништена од излевање нафта во текот на 1970 -тите, рекоа адвокатите од двете страни.

Нигериската подружница на Шел, Shell Petroleum Development Company of Nigeria Limited (SPDC) изјави дека исплатата на 45,9 милијарди наири (94,9 милиони евра) на тужителите целосно ќе ги подмири нивните побарувања во согласност со конечната пресуда.

Ова го потврди адвокат кој ја претставува заедницата Ејам-Ебубу во нигериската држава Риверс.

Извор: Бета

Видео на денот