Шаќири: Охридскиот договор е почетна точка, евроатлантските интеграции се целта

Јетон Шакири/ Фото: Влада на РСМ

Потпишувањете на Охридскиот рамковен договор пред 20 години е основа на градењето на една модерна, инклузивна и еднаква држава за сите, смета Јетон Шаќири – министер за информатичко општество и администрација, пренесува „Слободен печат“.

-Нашата цел е јасна и нашиот пат оди кон западот и евроатлантските интеграции. Имплементацијата на овој договор е водич што не привлекува кон овие процеси. Потпишувањето на овој договор пред 20 години е основа на градењето на една модерна, инклузивна и еднаква држава за сите. Денес ова е непоколеблива реалност – вели Шаќири.

Тој денес беше дел од меѓународната конференција „По Охрид“, настан со кој заврши маратонот на состаноци и конференции за одбележување на 20 -годишнината од Охридскиот рамковен договор.

Видео на денот