Сашко и Сашка ни подготвија фантастичен десерт: Чоко-портокал тарт

сашко и сашка
Сашка и Сашко / Фото: Приватна архива

Сашка и Сашко стојат зад креативниот инстаграм-профил за храна @sash_dream. Сашка работи како координатор за набавки во странска компанија, а Сашко го менаџира сопствениот ресторан специјализиран за кетеринг и организација на настани од секаков тип.

Нивна заедничка пасија е гастрономијата, па како што ни открива Сашка, со готвењето се релаксира по напорните денови на работа, а Сашко пак, ја развива својата креативност преку естетското послужување на приготвената храна. Оваа суперидеја е производ на пандемијата, а инспирација црпат од секојдневието и од блоговите за храна.

„Многу често се случувало да патуваме заедно, да вкусиме нешто карактеристично за дестинацијата, а ново за нас и веднаш кога ќе се вратиме да пробаме да направиме наша варијанта“, ни откриваат тие.

Денеска споделуваат супер идеја за десерт – сиров чоко-портокал тарт!

чоко-портокал тарт
Чоко-портокал тарт / Фото: Приватна архива

Потребни состојки:

База:

– 1 шолја урми (претходно покиснати во топла вода околу 5 минути)
– 1 шолја потпечени лешници
– 1 шолја кокос трошки
– ситно рендана кора од 1/2 портокал
– 2 лажици какао прав
– 1 лажица сируп од урми или кокосово масло
– 1 лажица путер од лешник

Подготовка:

Најпрво се блендираат сувите состојки: лешници, кокос и какао. Покиснатите урми се насечкуват на пола и се додаваат во блендер, заедно со останатите состојки: сируп/кокосово масло и путер од лешник. На крај, се додава кората од портокал, се промешува со лажица и смесата се натапкува во модла за тарт.

чоко-портокал тарт
Чоко-портокал тарт / Фото: Приватна архива

Фил:

– 1 шолја индиски ореви (претходно покиснати во вода минимум 3 часа)
– 125 мл сок од портокал
– 6 лажици кокосово масло
– 5 лажици мед
– 2 лажици какао прав
– ситно рендана кора од 1/2 портокал
– 1 лажичка ванила екстракт

Подготовка:

Кокосовото масло и медот се растопуват на пареа. Во блендер се додаваат индиските ореви и сокот од портокал и се блендира. Потоа се додаваат: маслото, медот, какаото и ванилата, и се блендира сѐ додека не се добие течна хомогена смеса. На крај, кората од портокал се размешува со лажица и смесата се истура врз базата во модлата за тарт. Се остава во фрижидер минимум 4 часа, пред да се прелие со топингот.

чоко-портокал тарт
Чоко-портокал тарт / Фото: Приватна архива

Топинг:

– 1 шолја урми
– 2 лажички путер од лешник
– 2 лажици какао прав
– 1/2 лажичка цимет
– 1 лажичка ванила екстракт
– 7 лажици од водата со урми

Подготовка:

Урмите се зовриваат во 2 шолји вода и се оставаат да вријат на тивок оган околу 7 минути. Се процедуваат и не чекате да се изладат, туку се ставаат во блендер заедно со сите останати состојки. Водата се додава постепено! Целта е да се добие течна чоколадна смеса. Топингот се премачкува врз изладениот фил од индиски ореви. Може да се декорира со кора од портокал, какао зрна.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот