18 C
Скопје

Самостојна изложба во Прилеп: „Визии од детството“ на Горан Боев

Самостојната изложба на слики „Визии од детството“ на уметникот Горан Боев е поставена во ликовната галерија на НУЦК „Марко Цепенков“ во Прилеп. Авторот се претставува со над 25 слики на кои се појавуваат различни фигури – мачка, куче, прозорец, цвеќе, дете.

– Тоа е портрет на едно минато време, портрет на моето детство. Што се однесува до техниката и ракописот, не се заложувам секоја слика да ми помине низ ист сликарски третман. Некогаш сликам со наслаги од боја, некогаш лазурно. Некогаш цртежот е изразен и експресивен, некогаш суптилен и геометриски. Некогаш е комбинација на сѐ во сѐ. Не се грижам премногу за стилот, но тоа не значи дека оставам сѐ на случајноста.

Прочитајте и...  Музичка биографија: Книга за светлата и за мрачната страна на „Пинк флојд“

Една деценија се обидувам во сликарството да допрам до она што е суштинско, искрено, чисто, благопријатно и неосквернeто. Таа моја потрага ме наведе да се навратам во детските денови и да се обидам повторно да размислувам како дете. За жал, како созреваме, негативните искуства и примери на кои наидуваме, наместо да се поучиме од нив и ги отфрлиме како такви, ние ги прифаќаме со раширени раце и од нив правиме своевиден образец, упатство за понатаму. Со тоа предизвикуваме, како во секојдневниот живот, така и во уметноста, изместување на правилната перцепција на вистинските вредности, на вистинската убавина на нештата.

Но, тоа не е случај со детските очи и детскиот поглед на светот. Затоа во моето творештво посегнувам по мотиви од детството и се трудам да гледам како дете. Детето гледа многу појасно од возрасните, неговиот поглед не е заматен од секојдневни грижи и непреболена суета – објаснува Боев.

Прочитајте и...  Книжевен превод: „Кревки ангели“ од Ноеми Киш

Горан Боев (1982, Кавадарци) дипломира и магистрира на Факултетот за ликовна уметност во Скопје. Извесно време работи во високо и средно образование, а во моментов е наставник по ликовно образование во основно училиште.

Се занимава и со црковен живопис и иконографија. Досега има реализирано повеќе од десетина изложби во земјата и учествувано на многу групни изложби во земјата и во странство.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 41, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 25-26 јули 2020)

Поврзани вести

Музичка биографија: Книга за светлата и за мрачната страна на „Пинк флојд“

Тони Димков

Книжевен превод: „Кревки ангели“ од Ноеми Киш

Тони Димков

Книжевност за деца: „Мала веројатност“ е роман за растењето и за приврзаноста

Тони Димков

Интервју со Ѓокица Зафировски, музичар и дизајнер: Во мојата глава живеат три персони

Тони Димков

Разговор со Ема Попивода, пијанистка: Да се работи лично со композиторот е непроценливо богатство за изведувачот

Тони Димков

Изложба на ДЛУМ: „Современа скулптура“ во уметничкиот центар „Арт хаб“

Тони Димков

Остави Коментар