Самостојна изложба на Мирослав Масин е поставена во галеријата „Ел Греко“

Најновиот проект на галеријата „Ел Греко“ е самостојната изложба на сликарот Мирослав Масин, која ќе биде отворена на 26 ноември, во 13 часот.

Мирослав Масин уметничката кариера ја започнува под влијание од експресионизмот на Петар Мазев, а под менторство на Димитар Кондовски, Родољуб Анастасов и Душан Перчинков, за кои иако различни во пристапот, вели дека биле одлична комбинација и рамнотежа на ред, конзистентност, слобода и ерудиција.

Уште од најраните уметнички инспирации ги следи анималните тематики, а пред сѐ птици, кои се провлекуваат низ целиот негов опус. Тие се мотив и за последната негова голема изложба во МАНУ, 2019 година, „Подобро на гранка, одошто заглавен во лифт“, придружена со слоганот „Ќе летаат пердуви“, а истите се актуелни и во неговиот последен циклус цртежи, кој рецентно се изложува во галеријата „Ел Греко“.

– Френетичниот и динамичен, но сигурен цртеж е постојано присутен во неговите дела како скелет, структура и база во неговите композиции. Вториот, мошне значаен елемент во неговото творештво е и заситената, интензивна и експресивна боја, која во овој циклус го нема приматот. Тука, таа е само монохроматски присутна, во еден тон, кој дава колористички акцент и симболична асоцијативност.

Најновиот циклус птици се одликува со едноставност, црно-бел цртеж, репетитивен систем на пристап кон темата, но различна „акција“ на линеарно обликуванaта птица. Трансформациите, асоцијациите и симболиката на ликовните елементи и концепцијата ја чинат композицијата во делата на Масин да биде динамична, концентрирана, надреална, експлозивна, забавна, потсмевлива, цинична. Овој пат внимавајте, не летаат пердуви, „паѓаат јајца на око“! – истакнува историчарката на уметност Ана Франговска.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 156, во печатеното издание на весникот „Слободен печат“ на 26-27 ноември 2022)

Видео на денот