САД го тужат Гугл за следење без дозвола од корисниците

unsplash
Гугл ги следи корисниците за таргетирано рекламирање / Фото: unsplash

Група високи функционери во американското правосудство поднесоа тужби против Гугл. Нивната теза е дека компанијата ги следи и профитира од податоците за локацијата на корисниците, иако ги тера потрошувачите да мислат дека можат да ја заштитат својата приватност во секое време.

Гугл гради детални профили и продава високо насочено рекламирање со податоци собрани од милијарди корисници – локацијата е клучна информација, според тужбите кои бараат да се блокираат наводните практики.

„Гугл погрешно ги наведе корисниците да веруваат дека менувањето на нивните налози и поставките на уредот ќе им овозможи на клиентите да ја заштитат својата приватност”, рече Карл Рејсин, јавен обвинител во главниот град – Вашингтон.

Овие случаи се најновите правни закани против Гугл и другите големи технолошки гиганти во САД, кои долго време се соочуваат со истраги и тужби, но немаат нови национални закони за регулирање на нивниот бизнис.

Јавните обвинители – државните органи за спроведување на законот и државните советници – од Индијана, Вашингтон и Тексас мораа да поднесат тужби со истите обвиненија против технолошкиот гигант.

Гугл тврди дека наводите на официјалните лица се неточни и се засноваат на застарени тврдења за нивните поставки.

Од 2014 до 2019 година, Гугл тврди дека корисниците можат да ја исклучат нивната поставка „Историја на локација” и „Местата што ги посетувате повеќе не се зачувани”

Видео на денот