Сѐ што треба да знаете за јајцата: Кога е најдобро да ги посолите, кои се подобри за готвење, а кои за пржење

јајца
Фото: Pexels

Искуствата на домаќинките покажуваат дека е полесно да се пржат свежи јајца, белките не се разлеваат и поверојатно е дека жолчките ќе останат течни. Исто така, свежите јајца полесно се готват бидејќи помали се шансите да се формираат зелени кругови, жолчките ќе бидат искривени, а на јајцето ќе имате рамни делови. Постарите јајца полесно се лупат по готвењето.

Додадете сол пред да ги изматите јајцата

За да се осигурате дека омлетот е мек и кремаст, додадете сол на јајцата пред да ги изматите, никогаш кога се во тава или се веќе печени. Солта ги спречува протеините во јајцето да се врзуваат премногу кога се загреваат, што значи дека јајцата ќе бидат влажни и помеки. Идеално, треба да ги посолите и изматете јајцата 15 минути пред да ги ставите во тавата.

Постојат неколку начини за пржење јајца

Ако мислите дека вистинскиот начин за пржење јајца е само пржење во тава – грешите. Постојат неколку начини и сѐ зависи од тоа што јадете во кое време.

Ако сакате нешто зачинето, посипете го дното на тавата со маслиново масло и загрејте на средна температура. Кога маслото е загреано, додадете ги зачините што ги сакате и скршете го јајцето врз него. Со лажица полевајте со масло и со зачините и прелијте ги јајцата додека не се зготват.

Ако сакате нешто меко на тивок оган, растопете лажичка несолен путер, скршете го јајцето, покријте ја тавата и почекајте да се стегне белката, да се зацврсти жолчката и путерот да порумени, околу 3 минути. Послужете го таквото јајце преку претходно варен ориз, тестенини или преку тост. Посипете со сос по желба.

Ако рецептот бара јајца на собна температура, има добра причина

Ако рецептот вели дека јајцата мора да бидат на собна температура, тоа е со причина. Имено, студените јајца, иако се корисни во некои ситуации, нема да постигнат ист волумен ниту ќе се хомогенизираат како и оние на собна температура. Резултатот е грутки во тестото. Затоа, пред да направите торта за која ви се потребни јајца на собна температура, оставете ги надвор од фрижидерот еден час. Ако немате толку време, ставете ги јајцата во сад со топла, но не врела вода и држете ги 5 минути.

Како лесно да излупите варено јајце

За готвење, подобро е да изберете јајца од продавница отколку домашни. Нивниот состав е различен од домашниот, свежо потешко се лупи. Подобро е да ги оставите за пржени јајца, а овие за готвење. Следниот чекор е да ги ставите јајцата во вода дури кога ќе почне да врие. Тоа е подобра опција отколку веднаш да ги ставите јајцата и да ги оставите да стојат во таа вода додека не достигне точка на вриење. За да спречите да ви се скршат јајцата додека ги ставате во топла вода, полека спуштете ги со лажица и потоа намалете ја температурата, доволно за водата малку да зоврие, но не премногу да врие.

 

 

 

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот