Руски научници открија нова опасна мутација на ковид-19

epa-efe
epa08424254 A woman wearing protective mask walks in front of a coronavirus graffiti showing a doctor with a face mask strangling with the coronavirus disease (COVID-19) pandemic on a wall in front of hospital in Krasnogorsk, Moscow region, Russia, 15 May 2020.Moscow Mayor Sergei Sobyanin announced of resumption of work of industrial and construction enterprises in Moscow from 12 May, in accordance with implementation of measures to support the economy and the social sector, while the restrictions imposed due to coronavirus situation, on operation of most organisations, including city's parks, and demands on self-isolation for residents would still be valid until 31 May 2020. Moscow authorities make face masks and gloves compulsory on public transport and in shops from May 12. EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Руската Федерална агенција за биомедицина (ФМБА) откри нова мутација на коронавирусот, која е способна да ја намали ефикасноста на лекувањето и превентивните лекови, вклучувајќи ги и вакцините, соопшти денеска агенцијата.

– Руски научници од ФМБА открија нови варијанти на SARS-CoV-2 вирусот. Мутациите се откриени примарно во S протеинот и во доменот на врзување за човечките рецептори. Може да ги промени биолошките својства на вирусот и клиничките знаци на инфекцијата, а може да ја намали и ефикасноста на лекувањето и постојните вакцини, кои се тестирани на претходните видови на ковид-19, наведува ФМБА.

Засега сѐ уште не е познато името на откриената мутација на коронавирусот.

Видео на денот