Руси сѐ повеќе купуваат имот во Турција

Истанбул, Турција / Фото: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Двојно е зголемен бројот на имоти во Турција купени од Руси, јавува турската телевизија НТВ.

Во првите седум месеци од годината, бројот на имоти купени во Турција од руски државјани изнесува 6877, што е зголемување за 223,4 отсто на годишно ниво, покажуваат статистичките податоци на Турскиот институт за статистика (Туркстат).

Во текот на тој период, имаше сериозен пораст на продажбата на недвижности во Турција на странци воопшто. Регистрираниот раст е 57,4 отсто на годишно ниво, а бројот на продадени имоти е 39.322.

Во периодот јануари-јули најмногу живеалишта се продадени во Истанбул – 16.049, а по неа е Анталија – 11 257. Сепак, Анталија е на врвот на листата за јули, со вкупно 1421 продадени имоти.

Русите најмногу инвестирале во имот во Турција, купувајќи вкупно 6877 домови. По нив следат Иранците кои купиле 5.315 домови и Ирачаните – 4405 живеалишта.

Видео на денот