Русите направиле инструмент кој го открива коронавирусот во воздухот

Лекари / Србија / EPA-EFE

На форумот „Армија-2020“ Красногорскиот завод „С. А. Зверев“ го претставил првиот инструмент во Русија за откривање на вирусот во воздухот, вклучувајќи го и коронавирусот, соопшти во интервју за РИА Новости генералниот директор на претпријатието Александар Новиков.

Според неговите зборови, „Детектор-БИО“ може да ги детектира и бактериите и токсините.

– Со помош на ваков инструмент за автоматска анализа на примероците во воздухот се потребни десет до 30 минути, во зависност од концентрацијата на патогени и други фактори, рекол Новиков.

Болничките испитувања на инструментот се завршени во јуни, нивната сертификација е во припрема и затоа е рано да се зборува за продажба.

– Меѓутоа, ние сме максимално спремни и во случај на потреба можеме да произведеме толку инструменти колку што е потребно на нарачателот. Важно е дека овој уред може да реагира на различните патогени во воздухот и затоа може да се користи и за цивилна и за биолошка безбедност, истакнал генералниот директор на заводот.

Инструментот може во целосно автоматски режим истовремено да детектира максимално 86 предизвикувачи на инфективни заболувања од вирусна и бактериска природа, како и токсините од околината.

Видео на денот