Русија ги започна подготовките за исклучување од интернет

интернет кабел
Русија подготвена да се исклучи од глобалната интернет мрежа / Илустративна фотографија: Alamy / Profimedia

Во официјалната порака од рускиот министер за дигитален развој, која беше пресретната од западните разузнавачки служби, се наведува дека Русија ќе ја напушти глобалната интернет мрежа до 11 март, па сите сервери и домени мора да бидат префрлени на рускиот интранет.

Италијански „Кориере“ пишува дека Русија сака да се изолира од остатокот од светот и да се одвои од глобалниот интернет.

„Русија почна активни подготовки за отстранување од глобалниот интернет. До 11 март сите домени мора да бидат префрлени на домени .ru“, објави NextaTV.

Кога украинската влада побара од Русија да се исклучи од глобалниот интернет минатата недела, експертите рекоа дека тоа е многу опасно.

Украина испрати писмо до ICANN, Меѓународната непрофитна организација со седиште во САД, која го надгледува глобалниот систем на имиња на интернет домени и IP адреси.

„Ви го испраќам ова писмо во име на украинскиот народ, барајќи од вас да одговорите на итната потреба за воведување строги санкции против Руската Федерација во областа на регулацијата на DNS (систем на имиња на домени) како одговор на нејзините акти на агресија против Украина и нејзините граѓани“, напиша тој. Андриј Набок, украински претставник во владиниот советодавен одбор на ICANN.

Екперите за Интернет тогаш изјавија дека барањето на Украина, доколку се испочитува, практично ќе ја одвои Русија од глобалниот интернет, оставајќи ги руските веб-страници без покрив над главата. Адресите на е-пошта би престанале да работат, односно корисниците на Интернет не би можеле да пристапат до нив. Русија одеднаш би се нашла на дигитален остров, одвоен од остатокот од светот.

Дополнително, додаваат експертите, одвојувањето на Русија од остатокот од дигиталниот свет ќе му го даде на Кремљ токму она што го сака, а тоа е граѓанство кое не може да пристапи до надворешни информации. Владите како Кина се обидоа да ги изолираат своите луѓе од надворешниот дигитален свет. Но, барањето на Украина е без преседан, вели Винт Серф, кој се смета за еден од татковците на Интернетот.

 

Видео на денот