Рекордна позајмица на банките во еврозоната од ЕЦБ

Позајмениот износ е најголем откако ЕЦБ ја започна програмата „Целни долгорочни операции за рефинансирање” пред шест години.

Банките во еврозоната денеска позајмија рекордни 1.300 милијарди евра од Европската централна банка (ЕЦБ) за да ја задоволат зголемената побарувачка на компаниите за кредити во време на невидена рецесија.

ЕЦБ ја започна програмата „Целни долгорочни операции за рефинансирање” пред шест години, а годинава ја измени за да и помогне на економијата да ги надмине тешките последици од пандемијата на коронавирусот.

Позајмениот износ е најголем откако ЕЦБ ја започна оваа програма, но е помал во нето-услови, бидејќи банките веројатно користеле дел од износот за репрограмирање на старите заеми на ЕЦБ за да ги искористат поволните каматни стапки.

Негативна каматна стапка значи дека банките ќе заработат 0,5 проценти за една година без никакви услови или еден процент под услов да не го намалат кредитното портфолио.

Прочитајте и...  Донација завршила на отпад: САД рециклирале апарати за белодробна вентилација што ги добиле од Русија

Во преостанатите две години до достасувањето на заемот, каматната стапка ќе биде идентична со каматната стапка на депозитите на ЕЦБ, која во моментов е на минус 0,5 проценти.

Поврзани вести

Еди Рама: Не сакаме да ја затвориме земјата повторно

Слободен печат

Убава вест: Пронајден е дедо Васил

Слободен печат

Фаучи за навредите на Трамп: Ништо лично, строго деловно

Слободен печат

Хасани: Нема пари што може да ја платат посветеноста на здравствените работници

Слободен печат

Шокантни сознанија: Шишиња за бебињата испуштаат микропластика кога се загреваат

Слободен печат

Мицкоски: Прогонот на политички неистомисленици стана секојдневие за власта и мора да запре

Слободен печат

Остави Коментар