Рецепт за печен компир кој е вистински хит: Одлична идеја за брз ручек, а во Германија се јаде и за појадок!

Instagram
Instagram

Германскиот рецепт за компири со сланина познат под името „bratkartoffeln“ е толку добар што се јаде и за појадок во таа земја, а целиот трик е во правилниот избор на компири.

Најдобар избор е типот на компир што нема да се распадне за време на готвењето. Потребна ви е и добра сланина, по можност домашна, како и зачини и билки како ким, мајчина душица или рузмарин.

Во зависност од рецептот, Германците некогаш и додаваат и кромид на ова јадење, но тоа е по вкус и желба.

Состојки за подготовка на „bratkartoffeln“:

  • 500 гр компири
  • 225 гр сланина
  • 1 кромид
  • зачини (сол, бибер и ким)

Подготовка:

Измијте ги компирите и варете ги без лупење за да не се преварат. Исечете ги сланина и кромидот на коцки. Ставете ја сланината во тава и пржете ја додека не стане крцкава, а потоа извадете ја од тавата и пржете го кромидот во истата маст и оставете го настрана.

Исцедете ги компирите, па излупете ги и исечете ги. Убаво пропржете ги компирите во истата тава од двете страни се додека не поруменат. Потоа додадете го кромидот и сланината во тавата, зачинете со сол и бибер и додадете исечен магдонос или зачини по желба.

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот