Рецепт: Декомпониран чискејк од тиква

Profimedia

Состојки:
– 1 шолја шеќер
– ¾ шолјa брашно
– ½ лажичка сол
– 1 лажичка прашок за печиво
– 3 јајца
– 2/3 шолја пире од тиква

За кремот:
– 200 г крем-сирење
– 100 г стопен путер
– ванила
– прав шеќер
– малку сол

ПОДГОТОВКА:
Во голем сад ставете ги шеќерот, брашното, солта, прашокот за печиво, јајцата и пирето од тиква, па матете со миксер додека добиете хомогена смеса. Префрлете ја смесата во плех обложен со хартија за печење и ставете да се пече во рерна загреана на 175 степени. Во меѓувреме поставете кујнска крпа на работна површина и над крпата наросете шеќер во прав. Кога ќе се испече кората, префрлете ја на кујнската крпа, излупете ја хартијата за печење и завиткајте ја во ролат. Додека се лади, подгответе го филот – во голем сад со миксер изматете го крем-сирењето, путерот, со ванилата, малку прав шеќер и сол. Кога ќе се излади кората, одвиткајте ја, филувајте со кремот и посипете со прав шеќер уште еднаш.

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот