Речиси 74 отсто од граѓаните на Црна Гора се „за” членство во ЕУ

Фото: Профимедиа

Истражувањето на Генералниот секретаријат на Владата на Црна Гора за ставовите на граѓаните за европската интеграција и процесот на пристапување покажа дека 73,8 проценти од Црногорците силно или до одреден степен го поддржуваат членството во ЕУ.

Додека 23,6 отсто силно или до одреден степен се против членствот на Црна Гора во ЕУ.

Силна поддршка за членство на Црна Гора во ЕУ изразија речиси 39 проценти од испитаниците.

На прашањето колку е веројатно да излезете на референдумот за пристапување на Црна Гора во ЕУ, сигурно или веројатно дека би излегле одговориле 84,4 отсто од испитаниците, од кои 86,9 проценти би гласале за членство во ЕУ.

На прашањето која земја или заедница е најголем странски финансиски донатор во Црна Гора, 42 отсто од испитаниците одговориле дека тоа е ЕУ, 13 проценти – Србија, 9,1 отсто – Русија и 7,4 проценти одговориле САД.

Видео на денот