Рецепт за мусака со јогурт од кулинарскиот великан Стево Карапанџа
Познатиот готвач Стево Карапанџа, бил омилен готвач и на Јосип Броз Тито, а неговата подготовка на разноразните деликатеси тешко некој може да ја надмине. Карапанџа може да направи совршено јадење од секоја намирница, а неговата мусака е неверојатна. Има посебен вкус и е толку сочна што за миг ќе исчезне од трпезата, а семејството ќе ви побара лажица повеќе!
Состојки:
– 500 грама мелено месо (мешавина од свинско и говедско месо)
– 1 килограм компири (излупени и исечени на коцки)
– 2 домати (исечени на коцки)
– 1 лажица сечкан магдонос
– 1 главица сечкан кромид
– 3 јајца (изматени)
– 1 шолја јогурт (намирница поради која вкусот многу се разликува)
– 60 грама брашно
– сол, бибер
– масло
– 60 грама мешавина од билни зачини
Подготовка:
Во тава со малку масло пропржете го кромидот и месото. Ако месото е помрсно, сипете помалку масло. По 10 минути пржење, тргнете го месото од оган и додајте ги компирите, доматите и магдоносот. Додајте сол и бибер по вкус.
Печете во рерна 45 минути на 190 степени, односно додека компирот не омекне. Измешајте ги јајцата, јогуртот и брашното, па прелијте врз месото. Печете уште 10 минути.
Јадењето послужете го со јогурт.