РЕЦЕПТ | Тирамису од малини што ќе ви го израдува стомакот
Брзо и едноставно за правење, ова тирамису од малини е совршен, пријатен летен десерт што може да го послужите на собиранки или едноставно да си го направите за себе и да уживате.
Потребни состојки:
– 6 жолчки
– 175 г шеќер
– 300 мл павлака за готвење
– 2 x 250 г маскарпоне
– 1 лажица екстракт од ванила
– 150 мл слатко вино
– 24 пишкоти
– 350 г малини
– шеќер во прав
Начин на подготовка:
– Ставете сад отпорен на топлина над тава со зовриена вода со жолчките и шеќерот, изматете ги додека не станат бледи, кремасти и двојно поголеми. Тргнете од оган и матете уште 1 мин додека не се изладат.
– Во друг сад изматете ги кремот, маскарпонето и ванилата додека не се соединат во густи и кремасти. Додадете ја или многу нежно изматете ја оваа смеса во кремастите жолчки.
– Потопете ги половината пишкоти во виното и наредете ги на дното на садот за сервирање. Прелијте со половина од кремаста смеса, па одозгора со поголем дел од малините. Повторете ги слоевите, а потоа завршете со точки смеса врз преостанатите малини. Покријте и ладете најмалку 2 часа.
– Посипете го тирамисуто со шеќер во прав непосредно пред да го послужите во големи чинии.