РЕЦЕПТ | Стефанија Несторовска ни приготви вкусни тиква браунис, прсти ќе излижете!
Сезоната на тиква и пријатни „топли“ вкусови ја прогласуваме за отворена, а младата инвентивна Стефанија Несторовска, која стои зад инстаграм-профилот и блогот snestorovska.com, ви донесува рецепт за неодоливи тиква браунис, со кои ќе си ја засладите душата во есенските денови.
Стефанија порачува дека за да го приготвите овој деликатес не ви е потребно никакво брашно, туку во замена користете само блендирани бадеми. Без разлика на тоа – текстурата е феноменална.
– Ако сте печеле тиква и ви останале остатоци, искористете ја да ги направите овие чоколадни печени браунис, после што тиквата ќе ја гледате со други очи, вели Стефанија.
Состојки:
- 150 гр (шолја) бадеми, сирови, блендирани како брашно
- 2 лажици какао
- 1 лажичка цимет
- 1/2 лажичка ѓумбир
- 1/4 лажичка морско оревче
- 1/2 лажичка сода бикарбона
- 2 јајца
- 170 гр (1 шолја) чоколадни капки или 1 цело црно чоколадо
- 70 гр (1/3 шолја) кокосово масло или ги путер
- 80 гр (1/4 шолја) агаве сируп
- 120 гр (1/2 шолја) пире од тиква
За декорација (по желба):
- сечкани ореви
- чоколадни капки
Ако имате печена тиква, само испасирајте ја во блендер или со вилушка и ќе добиете пире од тиква.
Подготовка:
Рерната се загрева на 175 степени Целзиусови и се поставува хартија на сад за печење. Користете керамички сад 20 х 20, но ако го немате, каков било сад добро ќе функционира.
Се додаваат чоколадните капки или црното чоколадо во мало тенџерче и се става во микробранова или на многу ниска температура на рингла да се растопи.
Во меѓувреме, во длабок сад се додаваат јајцата, кокосовото масло, агавето и се промешува. Кога чоколадото ќе се стопи, се додава во истата смеса и повторно се промешува сѐ додека не се соедини и не добиете „пудинг“ смеса.
На оваа смеса се додаваат мелените бадеми, какаото, зачините и сода бикарбона. Повторно убаво се промешува, сѐ додека сите состојки не се соединат комплетно.
Се додава смесата во садот за печење и убаво се израмнува.
Одозгора се додава и пирето од тиква. Со нож или со вилушка се прават кружни движења, за да се соедини смесата.
На крај се додаваат оревите и чоколадните парчиња и се пече во загреаната рерна 30-тина минути.
Проверете со чепкалка дали е готово. Ако остане смеса на чепкалката, потребни се уште неколку минути.
Се остава да се излади пред да се сече. Парчињата може да стојат на собна температура 2-3 дена или во ладилник до 4 дена.
Забелешки и совети:
- Агавето може да се замени со каков било течен засладувач. Мед, јаворов сируп, меласа, сируп од урми и слично.
- Кокосовото масло или ги путерот задолжително се мери во течна состојба.
- Пирето од тиква не мора да го мерите, ставете „од око“, тоа оди на крај од смесата и повеќе е подобро, па нема да згрешите и ако ставите повеќе.