Рецепт на Давор Панчевски за сочен полнет компир: Поинакво гастрономско уживање
Вистинско уживање е кога млад човек сака да покаже што умее, што може и што сè знае да создаде. Но, уште поголемо уживање е кога несебично сака да ги сподели своите вештини. Таква е приказната на младиот готвач Давор Панчевски кој реши повторно да сподели со нас некоја вкусна тајна од неговата кујна.
Давор Панчевски ви препорачува: Здрав домашен сладолед без шеќер подготвен со 3 состојки
Давор денес споделува рецепт за полнет компир – супер идеја за поразличен ручек или вечера со која ќе ги воодушевите сите на трпезата.
„Често готвам со компир и досега сум направил повеќе различни рецепти со овој зеленчук. Сепак, начинот на подготовка што ќе ви го презентирам сега ми е еден од омилените“, вели тој.
Од кујната на младиот Давор Панчевски: Брза пита со компир и праз
Потребни состојки:
– 4 долги компири
– 4 лажици сенф
– 100 мл масло за јадење
– сол и мелен црн пипер
– 100 г кулен
– 50 г кашкавал
– свежа мајчина душичка или оригано
Начин на подготовка:
Исечкајте ги компирите на тркалца, но не целосно, бидејќи треба да останат во една целина како на фотографијата. Помеѓу секое тркалце премачкајте со сенф, сол и мелен црн пипер. Додадете оригано или мајчина душичка. Во секоја празнина додадете кулен. Целиот компир вака подготвен обвиткајте го во алуминиумска фолија со масло за јадење и печете го во загреана рерна на 180 степени околу 35-40 минути. Кога ќе биде готов додека е се уште топол врз него изрендајте кашкавал.
Добар апетит и забавно готвење!