РЕЦЕПТ | Коблер од праски: Ја отвораме летната сезона

Фото: Instagram

Тестото на коблерот е некаде помеѓу ронливо тоа на кифла или пак на кнедла. Иако, малку необично, вкусот е извонреден и им дозволува на праските да се покажат во најдобро светло. Гответе во широк, плиток сад за печење наместо во нешто тесно и длабоко за да бидете сигурни дека коблерот ќе се зготви, но ќе остане лесен и мек.

Потребни состојки:

За филот:
– 8 праски, исечени на големи парчиња
– 1 лажица пченкарно брашно
– 3 лажици кафеав шеќер
– 1 лимон, кора и сок
– шеќер во прав
– сладолед или крем од ванила, за сервирање

За преливот:
– 225 г брашно
– 100 г шеќер
– 1 лажичка прашок за пециво
– ¼ лажичка мелен цимет
– пстофат сол
– 85 г ладен путер, исечкан на коцки, плус дополнително за подмачкување
– 150 мл/5 мл полномасно млеко
– 1 ½ лажичка екстракт од ванила

Фото: Instagram

Начин на подготовка:

– Загрејте ја рерната на 200C. Подмачкајте сад за печење со димензии 30x21cm и додадете ги праските. Во помал сад измешајте ги пченкарното брашно, кафеавиот шеќер и кората од лимон. Посипете ги праските и искористете ги рацете за да ги измешате. Прелијте го со сокот од лимон.

– За да го направите преливот, ставете ги брашното, шеќерот, прашокот за пециво, циметот и солта во поголем сад и измешајте ги заедно. Додадете го путерот и втријте со врвовите на прстите додека не останат големи грутки (или измешајте ги во процесор за храна). Зачувајте една лажица млеко, а остатокот измешајте го со екстрактот од ванила. Посипете ја смесата со брашно и кратко измешајте додека сувите состојки не станат влажни и не наликуваат на меко тесто. Врз овошјето во садот за печење ставете 8 натрупани лажици и грубо премачкајте ги со зачуваното млеко. Печете 30-35 минути додека праските не жуборат, а преливот не се спушти и не стане крцкав, златен и не се испече.

– Посипете со шеќер во прав и послужете ја питата директно од рерна со сладолед или крем.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот