РЕЦЕПТ | Коблер од праски: Ја отвораме летната сезона
Тестото на коблерот е некаде помеѓу ронливо тоа на кифла или пак на кнедла. Иако, малку необично, вкусот е извонреден и им дозволува на праските да се покажат во најдобро светло. Гответе во широк, плиток сад за печење наместо во нешто тесно и длабоко за да бидете сигурни дека коблерот ќе се зготви, но ќе остане лесен и мек.
Потребни состојки:
За филот:
– 8 праски, исечени на големи парчиња
– 1 лажица пченкарно брашно
– 3 лажици кафеав шеќер
– 1 лимон, кора и сок
– шеќер во прав
– сладолед или крем од ванила, за сервирање
За преливот:
– 225 г брашно
– 100 г шеќер
– 1 лажичка прашок за пециво
– ¼ лажичка мелен цимет
– пстофат сол
– 85 г ладен путер, исечкан на коцки, плус дополнително за подмачкување
– 150 мл/5 мл полномасно млеко
– 1 ½ лажичка екстракт од ванила
Начин на подготовка:
– Загрејте ја рерната на 200C. Подмачкајте сад за печење со димензии 30x21cm и додадете ги праските. Во помал сад измешајте ги пченкарното брашно, кафеавиот шеќер и кората од лимон. Посипете ги праските и искористете ги рацете за да ги измешате. Прелијте го со сокот од лимон.
– За да го направите преливот, ставете ги брашното, шеќерот, прашокот за пециво, циметот и солта во поголем сад и измешајте ги заедно. Додадете го путерот и втријте со врвовите на прстите додека не останат големи грутки (или измешајте ги во процесор за храна). Зачувајте една лажица млеко, а остатокот измешајте го со екстрактот од ванила. Посипете ја смесата со брашно и кратко измешајте додека сувите состојки не станат влажни и не наликуваат на меко тесто. Врз овошјето во садот за печење ставете 8 натрупани лажици и грубо премачкајте ги со зачуваното млеко. Печете 30-35 минути додека праските не жуборат, а преливот не се спушти и не стане крцкав, златен и не се испече.
– Посипете со шеќер во прав и послужете ја питата директно од рерна со сладолед или крем.