РЕЦЕПТ | Бети Пешовска подготви „Бабка“: Еврејско пециво слично на бриош

Фото: Приватна архива
– Мириса неверојатно и највкусно!, вели Бети Пешовска, фармацевтка по професија, но домаќинка ипол во кујна. Бети е членка на Фејсбук групата Здрава Храна МК верзија и речиси секојдневно нè радува со инспиративни специјалитети.
– Oваа сочна превкуснотија се вика „Бабка“ и претставува еврејско пециво слично на бриош, често исполнето со чоколадо или цимет. Јас додадов и лешници, малку чоколаден крем и добив нешто што не смеете да го пропуштите, објанува фармацевтката.
За Тесто:
🥛 = 250 мл
• 3 чаши брашно
• 170 мл топло млеко
• ½ чаша путер на собна температура
• 3 лажици шеќер
• 1 сув квасец (10 гр)
• ½ мала лажичка цимет
• прстофат сол
За фил:
• 150 гр црно чоколадо
• 2 лажици путер
• 2 лажици чоко-лешник крем
• 50 гр сецкани лешници

Подготовка:

Чоколадото со путерот го топите на пареа и откако ќе се олади го додавате чоколадниот крем и промешувате. За тестото е потребно во подлабок сад …

Целиот текст прочитајте го ТУКА.
Извор: Еспресо.мк.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот