Разговор со Мери Арсова, македонската Агата Кристи: Најдобрите идеи ги добивам под туш или пред спиење

Фото: Приватна архива

Младата авторка Мери Арсова ја објави својата прва книга, и тоа – од жанрот трилер. Романот со многу интересна корица, и уште поитригантен наслов, „Опасна игра“, во издание на  Арс Либрис“ (дел од „Арс Ламина – публикации“) беше претставен на Саемот на книгата 2021, на т.н. „Ноќ на домашни трилери“.

Додека пишувам ми треба мир и тишина. Целосно го исклучувам мобилниот телефон и си правам појако кафе. Понекогаш пуштам тивка музика, но само кога пишувам романтични сцени. Фото – приватна архива

Во својот дебитантски роман ни носиш непредвидлива крими-трилер приказна. Зошто се одлучи токму за жанрот трилер?

– Една од главните карактеристики на трилерот е решавање на проблем или остварување на мисија од страна на протагонистот, а за мене, токму таквите „загатки“ за кои треба да се најде решение, претставуваат предизвик. Сакав да создадам еден вид на проблем, односно мисија на кои ќе им треба решавање, односно остварување, па овој жанр сметам дека е најадекватен за тоа. Секако, големо влијание врз изборот на жанр имаше и долгогодишното читање на крими-трилери, па тоа што го имам научено преку читање ми се виде како добра основа.

Кога и како се роди идејата за романот и како се одвиваше креативниот процес?

– Идејата за романот „Опасна игра“ се појави за време на студентските денови, но со пишување се зафатив малку подоцна. Бев во оној период кога ни се зголемува обемот на обврски, кога стануваме посериозни личности и се прашуваме што ќе правиме понатаму во животот, па веројатно од тие причини добив некој нагон, потреба да создадам женски лик кој ќе може да одговори на сите предизвици кои ги носи животот, која ќе биде храбра и со уникатен сет на вештини со кои не може да се пофалиме ние „обичните“ жени. Процесот на реализација на романот беше бавен, но возбудлив, бидејќи постојано учев и правев промени, ги усовршував карактерите, а за крајот на приказната напишав неколку алтернативи и беше многу тешко да изберам една од нив.

фото приватна архива

Идејата зад романот е да создадеш силен женски лик што ќе ја води приказната низ сите развојни фази. Кои карактеристики според тебе треба да ги има женскиот лик за да биде силен…

Целиот текст прочитајте го ТУКА.
Извор: Еспресо.мк

Видео на денот