Ранѓеловиќ: САД може наскоро да сервираат решение кое Скопје и Софија ќе мора да го прифатат

Фото: Архива

Дипломатијата на САД е толерантна сè до моментот кога еден спор не прерасне во апсурд и затоа наскоро треба да очекуваме нивен предлог за излез, вели политикологот Иво Рангеловиќ за „Слободен печат“, запрашан да ја коментира помалата заинтересираност на ЕУ за решавање на  македонско-бугарскиот спор, наспроти сè повидливиот притисок од САД.

– Објективно е да се очекува засилен притисок, но и да се сервира концизно решение од САД, наскоро. Првиот чекор ќе биде формирање на влада во Бугарија по мерка на САД и многу е веројатно тоа повторно да биде ГЕРБ, а потоа ќе се сервира решение кое двете страни ќе мора да го прифатат. ЕУ нема да се откаже од својот начин на наметнување на притисокот, но е претпазлива во целиот процес бидејќи се работи за спор помеѓу членка и аспирант. Ако на тоа ги додадеме бројните внатрешни проблеми на Унијата, тешко може да очекуваме решение без суштинското присуство на САД во самиот спор – вели Рангеловиќ за „Слободен печат“.

Тој проценува дека новите тектонски движења во геополитиката, особено во Индо-Пацификот нема да бидат пречка за оваа администрација на САД да биде активна на Балканот.

– Тоа е, пред сè заради генералната поставеност на надворешната политика на САД да се заокружи процесот на целосна ЕУ и НАТО по секоја цена – вели Ранѓеловиќ.

Видео на денот