Рама: Црна Гора, Косово и БиХ ќе станат дел од Отворен Балкан, не постои друг пат

Еди Рама/ Фото EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Иницијативата Отворен Балкан ќе опстане и ќе ѝ се приклучат и Црна Гора, Косово и Босна и Херцеговина, изјави албанскиот премиер Еди Рама.

“Убеден сум дека проектот Отворен Балкан ќе преживее, затоа што мирот мора да преживее. И тоа мора да биде неповратно, засекогаш“, кажа Рама за Дојче веле по вчерашниот состанок со претседателот на Србија Александар Вучиќ и со вицепремиерот на Македонија Никола Димитров во Белград.

Рама рече дека верува оти Албанците „постигнаа многу со тоа што ја убедија Србија да го прифати Отворен Балкан за шест земји“ и додаде дека е „важно што Србија прифати дека нема граница меѓу Албанија и Косово“.

“Ова се обидуваа да го направат и го ветуваа сите, но никогаш не можеше да се реализира зашто секогаш кога бевме блиску, целиот свет стануваше и велеше дека се прави Голема Албанија. Има некои што не сакаат да го разберат тоа, па велат: ‘Зарем ќе добиваме дозвола од Србија?’ Тука не станува збор за добивање дозвола, станува збор за тоа да направиме нешто, а тоа не може да се направи ако Србија алармира и ако каже дека се прави Голема Албанија“, наведе тој.

Рама рече дека Србија не само што не е пречка за бришење на границите меѓу Албанија и Косово, туку е и „спремна да го прифати Косово на масата како рамноправно, кога е во прашање Отворен Балкан“.

“Воопшто не разбирам зошто би требало да се отфрли оваа можност и зошто луѓето мора да страдаат, оние луѓе на кои им е потребно тоа првенствено заради нивната работа, заради нивниот бизнис и заради нивната слобода на движење. Јас тоа не го разбирам“, рече албанскиот премиер.

За односот со Вучиќ, Рама вели дека „разговараат за сè и мошне отворено“, но дека се „согласија дека не се согласуваат за прашањето за Косово“, за што албанскиот премиер изнесе мислење и во Белград.

Рама се осврна и на многубројните критики што ги добива од Албанија и од Косово поради поддршката на иницијативата Отворен Балкан.

“Ако е предавство да размислуваш за иднината, мирот, економскиот раст, соработката и за благосостојбата на општеството, а да не размислуваш за конечното решение на прашањето за Косово, тогаш јас сум предавник. И тука нема дискусија: и ќе останам предавник“, рече Рама.

Видео на денот