Рајско јаболко: За подобар имунитет, доволни се три на ден

Јапонско јаболко
Фото: Instagram

Јапонското јаболко, познато и како рајско јаболко, е дрво што стасало на Балканот на почетокот од минатиот век. Ова портокалово доцно есенско овошје припаѓа во семејството абоноси и е богат извор на витамини. Во таа смисла содржи висок процент витамин Ц и бетакаротен што го става во групата овошја кои се корисни за имунолошкиот систем.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonja Galić (@instasonchi)

Исто така е познато дека содржи витамини од групата Б, како и витамини Ф, П, ПП и глутаминска киселина. Интересен е фактот дека јапонското јаболко е овошје со висок процент на танини, поради што првично се сметало дека не е соодветно за консумација. Но, подоцна тој мит е откриен.


Друг интересен факт за ова овошје е дека корисните својства им се сочувуваат до температури од минус 20 степени. Богати се со пектини, шеќери, јод, ликопен, што ги прави моќни антиоксиданси. На ден доволно е да се јадат до три јапонски јаболка.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот