Првиот Британец кој ќе ја тестира вакцината за коронавирус: „Не сум херој, ова го правам за да им помогнам на другите“

Тестирањето е поделено во две групи, едната група прима вакцина против новиот тип коронавирус, а другата против менингитис.

Британецот Симеон Корти гостуваше во емисијата „Добро утро Британијо“ за да открие зошто доброволно се пријавил за тестирае на вакцината за Ковид-19, како и кои се споредните ефекти.

Симеон, писател и некогашен ТВ водител, раскажа дека постојат некои несакани ефекти од вакцината, како што се симптоми слични на грип и болки во телото, кои не треба да траат подолго од неколку дена.
-Пробното тестирање почна, но првата вакцинација ќе биде следната среда. Научниците веруваат дека ќе доживееме симптоми слични на грип. Веројатно ќе имаме благи нус појави, а во најлош случај ќе имаме неколку дена болки, открива Корти.
По првата вакцина, Симеон, во зависност од групата во која припаѓа, ќе прими уште една или две вакцини.
– Во среда одам во Институтот „Џенер“, а потоа за месец дена ќе ја добијам другата вакција, а потоа, во зависност од тоа во која контролна група ќе бидам сместен, добивам уште една или две вакцини – вели Симеон.
Тестирањето е поделено во две групи, едната група прима вакцина против новиот тип коронавирус, а другата против менингитис. Испитаниците нема да знаат во која група се, зошто двете вакцини предизвикуваат слични нус појави.

-Нема плацебо група, каде добивате нешто како вода со шеќер. Или добивате вистинска, нова вакцина која ја развиваат, или вакцина која е веќе одобрена – онаа која им се дава на тинејџери да ги заштити од менингитис, истакнува Симеон.

Корти, многу скромно објаснува дека не се доживува себеси како херој и дека волонтира исклучиво за да им помогне на другите.

– Не гледам ништо херојско во својот потег. Едноставно, во позиција сум да им помогнам на многумина, зошто да не го направам тоа. Никој нема да побегне од овој вирус и ако сите се скриеме од тестирање, не би имало начин да дојдеме до вакцина – заклучи Британецот во своето телевизиско гостување.