Прванов: Бугарија со месеци функционира како да е претседателска држава!

Георги Прванов / Архива, EPA PHOTO/VASSIL DONEV

Поранешниот претседател на Бугарија Георги Прванов, во интервју за 24 часа вели дека Бугарија со месеци е претседателска република. Тој вели дека таква неконтролирана моќ не смее да се дозволи.

-Имаме република со претседателски ситем со месеци! Тој има привремена влада, во која доминираат групи блиски до него во парламентот. Што е поголемо од оваа моќ? Дури станува и неконтролирано до одреден степен. Тоа не смее да се дозволи! , вели Прванов.

Тој е категоричен дека актуелниот претседател на Бугарија Румен Радев не може да игра улога на обединувач на нацијата затоа што ја држи страната на одредени партии во политичкиот спектар.

-Подигнатата тупаница е многу јасен знак за ова. Историјата може да одлучи дека ова е поуспешно. Дури и ако претпоставиме дека во едно време ова беше неопходен знак, но два парламентарни состави подоцна се продлабочуваат негативните процеси. И тука претседателот мора да биде активен, бидејќи луѓето очекуваат многу од него. Да се ​​биде активен во најширока смисла на зборот – како посредник кој ги надминува разликите и ќе помага да се формира голема и функционална коалиција. Не можам да кажам кој ќе биде во следниот парламент, имаме и претседателски избори, не знаеме како ќе излезе. Тоа ја комплицира ситуацијата, вели Прванов.

Прванов стравува дека „по Радев, кога и да биде тоа, може да дојде друг со уште поголеми амбиции, да биде уште поризичен државник. Значи, да не ја ставаме целата моќ во рацете на еден човек“.

Како и да е, Прванов е на мислење дека Румен Радев ги има сите шанси да освои втор мандат за претседател на Бугарија.

Видео на денот