Прва поетска книга: „Сите мои песни“ од Маријана Митревска

Поетесата Маријана Митревска самостојно ја објави книгата „Сите мои песни“. Родена е во Битола, живее и твори во Ресен, а образованието го стекнала во Ресен, Битола и Охрид. Сака да учи странски јазици, а покрај англискиот го изучува и германскиот јазик.

Песните што ги пишува се за возрасни, но има напишано песни и за деца. Станува збор за лирска поезија инспирирана најмногу од ликот и делото на Тоше Проески, но како инспирација се појавуваат и христијанството, природните убавини и живиот свет.

Поединечно своите песни Маријана ги испраќала на разни поетски конкурси низ светот и досега има добиено 50-ина награди во Македонија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Србија, Бангладеш, Индија, Мексико, Нигерија, Бутан, Куба, Колумбија, Перу, Бразил, Тексас (САД), Вашингтон (САД), Филипини, Австралија. Збирката „Сите мои песни“ ја освоила втората награда „Душа на чаршијата“ на конкурсот „Книжевни меридијани“ во Битола. Покрај поезија, Митревска пишува кратка проза и хаику.

Прочитајте и...  МОТ 2020: Театарско „...ќе има и утре!“

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 57, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 21-22 ноември 2020)

Поврзани вести

МОТ 2020: Театарско „…ќе има и утре!“

Тони Димков

Изложба во МКЦ: „Архиметрии“ на Андријана Тилиќ

Тони Димков

Фотоизложба: „Џезтетика“ во Домот на младите во Белград

Тони Димков

Самостојна изложба: „Треперење“ во „Галерија Рудиќ“

Тони Димков

Ретроспективна изложба: Дела од Сергеј Андреевски и Никола Иванов Балтон се изложени во САД

Тони Димков

Интервју со Симон Трпчески, виртуоз на пијаното: Секој инструменталист се труди да „пее“ преку својот инструмент

Тони Димков

Остави Коментар