Протести на улиците на Глазгов поради „лажните ветувања“ на лидерите на самитот Коп26

Гласгов, 4 ноември 2021 / Фото: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Продолжуваат протестите на улиците на Глазгов против, како што велат демонстратнтите, „лажните ветувања“ дадени од лидерите на претседателскиот самит Коп26.

Пораките што ги испратија насобраните демонстранти гласат „Нулта стапка до 2050 година е измама“.


Реакцијата се однесува на азаложбата на лидерите на најразвиените држави кои се заложија емисијата на јаглерод вом атмосферата до 2050 да се сведат на онолку емисија на штетни гасови колку што може да апсорбираат дрвата и почвата на земјата.

Емисиите што ја предизвикаа климатската криза го достигнаа своето највисоко ниво досега во 2019 година, пред глобалните мерки поради пандемијата на коронавирус да доведат до пад од 5,4 проценти.

Сепак, согорувањето на фосилните горива во 2021 година порасна побрзо од очекуваното. Извештајот на Глобалниот проект за јаглерод (GCP) предвидува зголемување на емисиите за 4,9 отсто оваа година до 36,4 милијарди тони.

Резултатите од истражувањето беа објавени во време кога светските лидери се состануваат на конференцијата Коп26 на Обединетите нации во Глазгов, Шкотска, за да се осврнат на климатската криза и да се обидат да договорат план за акција за иднината.

Истражувачкиот тим, кој се состои од Универзитетот во Ексетер, Универзитетот во Источна Англија (УЕА), Центарот за меѓународно истражување за климата (ЦИЦЕРО) и Универзитетот Стенфорд, наведува дека понатамошниот раст на емисиите во 2022 година не може да се исклучи доколку патниот транспорт и авијацијата враќање на претходно постоечкото ниво.пандемијата COVID-19, како и употребата на јаглен.

„Емисиите од употребата на јаглен и гас ќе пораснат повеќе во 2021 година отколку што се намалија во 2020 година, но емисиите од употребата на нафта остануваат под нивоата од 2019 година“, се вели во извештајот.

Коментирајќи ги резултатите од истражувањето, експертите сметаат дека зголемувањето на глобалните емисии на фосилни јаглерод диоксид (CO2) во 2021 година го одразува враќањето на економијата што се засноваше на фосилни горива пред пандемијата.

Парискиот климатски договор постигнат во 2015 година има за цел да го ограничи глобалното затоплување на под два, по можност 1,5 степени Целзиусови, до крајот на векот со цел да се бори против климатските промени. Според сегашните показатели, светот се движи кон пораст на температурата за 2,7 степени.

Според последниот извештај на Програмата на ОН за животна средина (UNEP), сегашните обврски за постигнување на целта за нула јаглерод до 2050 година не се доволни за да се спречат климатски катастрофи.

Експертите веруваат дека емисиите на стакленички гасови мора да се намалат за 55 отсто до 2030 година за да се ограничи порастот на глобалната температура на 1,5 степени Целзиусови.

Постигнувањето на нула емисии на CO2 до 2050 година значи намалување на глобалните емисии на CO2 во просек за 1,4 милијарди тони секоја година.

Видео на денот