19.8 C
Скопје

Просечната каматна стапка во март бележи намалување кај вкупните кредити и депозити

Во март е забележано намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити и на депозити, објави денеска Народната банка.

Според податоците на централната банка, во март просечната каматна стапка на вкупните кредити е на ниво од 4,59 проценти, а на вкупните депозити изнесува 0,89 проценти.

Просечната каматна стапка на новоодобрените кредити изнесува 3,94 проценти и бележи пад од 0,31 процентен поен, а каматната стапка на новопримените депозити има месечен раст од 0,76 проценти или 0,05 процентни поени.

Кај корпоративниот сектор, каматната стапка на вкупните кредити е на исто ниво од 3,70 проценти како и претходниот месец, но е пониска за 0,38 процентни поени на годишна основа, додека кај вкупните депозити изнесува 1,15 проценти и има месечен пад од 0,05 процентни поени.

Кај домаќинствата, има пад на каматната стапка на вкупните кредити од 0,03 процентни поени и таа изнесува 5,40 проценти, а пад од 0,02 процентни поени има и кај просечната каматна стапка на вкупните депозити и изнесува 0,86 проценти.

Поврзани вести

Лукаревска: Наша единствена алтернатива е ЕУ

Слободен печат

Пукотница во Старата скопска чаршија

Слободен печат

Филипче од Штип: Покажавме дека за нас зборот е збор, го имаме најдоброто за секоја општина

Слободен печат

Ексцентричен тајкун, креатор на најпознатата антивирусна програма, пронајден мртов неколку часа по одлуката за екстрадиција

Слободен печат

Заев тврди дека не разговарал со Ахмети за промена на знамето, грбот и химната

Слободен печат

Заев за новите проекти: Се воведува еколошка такса, ќе се инвестира во обновливи извори

Слободен печат

Остави Коментар