-1 C
Скопје

Промовиран е проект што ја афирмира современата културна вредност

Промоцијата на проектот „Експериментално издание на публикација – монографија“, проследен со изложба на Дејан Иванов-Маргуш, во организација на „Три Де дизајн медија“ се одржа на 27 октомври во Домот на Армијата на РСМ во Скопје.

Целта на овој автономен, истражувачки и интердисциплинарен дизајнерски проект е да овозможи афирмација на уметници од РС Македонија, така што секоја година ќе истражува и колектира податоци од творештвото на еден автор, кој направил импакт во културните текови во нашето општество, и ќе ги публикува.

Истражувачките монографии на уметниците имаат за цел ефективно и иновативно да ги соберат опусот на дејствување и креациите на уметниците, да ги афирмираат и етаблираат како современа културна вредност. Проектот е осмислен да биде долгогодишна дизајнерско-креативна дејност, која ќе се повторува секоја година за различен уметник.

Прочитајте и...  ВИДЕО | Програмите на Кумановскиот театар, разговор со Стерјовска и Тодоровски

Постоењето на ваков афирмативен проект ќе овозможи промоција на наши уметници и нивно претставување пред јавноста, но ќе биде дел и од културното наследство на земјата. Промовирајќи ја работата на културно-уметничките работници ќе се промовираат културата, духот и живеењето на земјата.

Проектот „Експериментално издание на публикација – монографија“ е поддржан од Министерството за култура на РСМ, како проект од национален интерес за 2020 година.

Поврзани вести

ВИДЕО | Со феминистичка слем поезија младите го креваат гласот против омразата кон жените

Александра Бубевска

ВИДЕО | Програмите на Кумановскиот театар, разговор со Стерјовска и Тодоровски

Слободен печат

ВИДЕО | Стефоска: Годишниот конкурс на Министерството за култура е далеку од идеален, но одолеавме на сите притисоци

Александра Бубевска

„Дајте музика“ со стари и нови македонски хитови за сите генерации

СП.

ВИДЕО | Разговор со Ивана Хаџиевска: Многу делови од женската историја се избирашни од културната меморија

Александра Бубевска

ВИДЕО | Спасов: Делото на Блаже Конески е обединувачко не само за македонскиот народ туку и за сите заедници што живеат во државата

Остави Коментар