Производството на јаглен во Кина достигна рекордно ниво во 2021 година

Вработен во фабрика во Кина/ Фото EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Како голем удар во борбата против климатски промени, Кина ги охрабрува рударите да го зголемат производството за да се избегне зимската гасна криза

Производството на јаглен во Кина минатата година достигна рекордно ниво, бидејќи државата ги охрабри рударите да го зголемат производството на фосилни горива за да ги заштитат енергетските резерви на земјата преку зимската гасна криза.

Најголемиот светски производител и потрошувач на јаглен ископа 384,67 милиони тони фосилно гориво минатиот месец, со што лесно го надмина својот претходен рекорд од 370,84 милиони тони поставен во ноември, откако владата ги повика рударите да работат со максимален капацитет за да го поттикнат економскиот раст на земјата, пишува Гардијан.

Официјалните владини бројки покажуваат дека потрошувачката на јаглен во Кина, исто така, ја поттикна земјата да забележи високо производство на јаглен во текот на целата година. Кинеското производство на јаглен се искачи на историски највисоко ниво од 4,07 милијарди тони, што е за 4,7% повеќе во однос на претходната година, како удар за климатските активисти неколку месеци по климатските разговори на ОН Коп26 во Глазгов.

Кина фабрики/ Фото EPA-EFE/LI BIN

Рекордни нивоа на глобална потрошувачка

Меѓународната агенција за енергија (ИЕА) предвиде дека глобалната потрошувачка на енергија од јаглен, која е единствениот најголем извор на климатски емисии во светот, ќе достигне рекордни нивоа во 2021 година, поттикната од порастот на побарувачката за енергија за да ги поттикне глобалните економии по пандемијата на коронавирусот.

Енергијата на јаглен падна за 4% во 2020 година бидејќи пандемијата предизвика глобално економско забавување, но ИЕА откри дека порастот на побарувачката за електрична енергија во текот на 2021 година го надмина растот на изворите со ниска содржина на јаглерод, што доведе до тоа многу богати економии да се потпираат повеќе на фосилни горива.

Рекордната потрошувачка на јаглен во Кина доаѓа неколку недели по завршувањето на климатските разговори Кoп26, кои завршија со жестоко несогласување околу ветувањето за напуштање на јагленот.

По разговорите во Глазгов, претседателот на Коп26, Алок Шарма, рече дека Индија и Кина „ќе мораат да им се објаснат на сиромашните нации“ откако го нарушија климатскиот пакт во Глазгов, додавајќи дека нивните постапки го оставиле „длабоко фрустриран“.

ИЕА откри дека фабриките за јаглен во САД и ЕУ произвеле 20% повеќе електрична енергија минатата година, од ниските нивоа во 2020 година, но нивната употреба остана под нивоата забележани во 2019 година. Се очекува зависноста од фабриките за јаглен повторно да се намали следната година бидејќи побарувачката за електрична енергија се забавува и продолжува проширувањето на алтернативите за обновлива енергија.

Видео на денот