Проект на Националната галерија: Уметнички дневници

Периодот на изолација, кога галериските простори се затворени за посета, Националната галерија го користи за активности во виртуелниот простор на социјалните медиуми.

Неодамна почна проектот „Уметнички дневници“, во чии рамки се презентираат кратки видеа снимени во самоизолација од повеќе уметници. Серијалот почна со дневникот на Дијана Томиќ Радевска, продолжи со Осман Демири и со Славица Јанешлиева и ќе трае во периодот што следува.

– Интересна ќе биде втората половина од оваа 2020 година. Во периодов се испишуваат нови редови во светската и македонската современа уметност на темата креативна „корона“ (хипер)продукција. Очекуваме да се постават многу прашања и да се дадат многу одговори на сосема нов, оригинален и непретпоставуван дискурс – велат од Националната галерија.

Прочитајте и...  ДФРМ: Независните филмски работници добија финансиска поддршка

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 31, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 16-17 мај 2020)

Прочитај повеќе

Проект „Шишка виа МКЦ“: Нов модел за промовирање на културата

Тони Димков

Актуелни уметнички случувања: „Нов светски поредок“ во Мала станица

Тони Димков

ДФРМ: Независните филмски работници добија финансиска поддршка

Тони Димков

Современа култура и културни политики: „Локомотива“ создава архива на рефлексии

Тони Димков

10. Филозофски филмски фестивал: Роденденско издание во хибридна верзија

Тони Димков

Излезе „Културен печат“ број 33 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Кинотека: Монографијата „Манаки“ е достапна онлајн

Тони Димков

Поетска антологија: Две хаику песни од Александар Прокопиев се објавени во „Длабока светлина“

Тони Димков

Магични приказни на „Три“: Современа поморска авантура од Александар Секулов

Тони Димков

Индивидуален истражувачки проект: Скопје е магичен град, полн со „тајни места“

Тони Димков

Разговор со Мирко Попов за „ПМГ Џез“: Музиката е наша силна страна

Тони Димков

Петар Андоновски: Наградата не е само авторски успех, туку е успех за целата книжевност

Тони Димков