Продолжува двоцифрениот пад на малопродажбата во Јапонија и во мај

Трговијата на мало бележи пад од 12,3 отсто во мај на годишно ниво откако претходно беше забележан пад во потрошувачката на граѓаните на поголеми ставки, како купувањето автомобили но и намалената продажба на гардероба.

Продажбата и трговијата на мало во Јапонија падна на двоцифрена стапка во мај, втор месец по ред.

Причина за ваквиот пад се мерките за затворање на економијата со цел спречување на ширењето на корона вирусот.

Ваквиот тек на случувањата тешко ја погодија довербата на потрошувачите како и нивните очекувања за брзо економски опоравување.

Трговијата на мало бележи пад од 12,3 отсто во мај на годишно ниво откако претходно беше забележан пад во потрошувачката на граѓаните на поголеми ставки, како купувањето автомобили но и намалената продажба на гардероба.

Ваквите податоци денеска ги објави јапонското министерство за трговија, а ги пренесува „Ројтерс“.

 

Видео на денот