Пробајте го единствениот рецепт за супа од домати кој секогаш ќе ви треба
Без оглед на сезоната, супата од домати е секогаш добредојдено јадење на масата.
Густата, слатка и кисела супа ги освојува сите генерации со својот вкус, а со додавање босилек станува вистинско гурманско задоволство. Во оваа верзија се подготвува од сечкани домати, со додавање на свежи моркови и лук. За густа и кремаста текстура, се додава крем за готвење, и по желба, можете да го декорирате со малку свежо песто од босилек пред сервирање.
Состојки:
– 45 мл маслиново масло
– 1 среден црвен кромид, исечен на коцки
– 3 чешниња лук, сечкани
– 800 мл домати од конзерва или тегла, исцедени и исечени на коцки
– 1 лажица шеќер
– 15 мл сос од домати
– 30 гр сечкани свежи листови босилек, плус уште малку за декорација
– 700 мл пилешка супа
– 180 мл крем за готвење
– малку песто од босилек, по желба, за гарнир
Подготовка:
Во поголемо тенџере, додадете маслиново масло и загрејте на среден оган.
Додадете ги кромидот и морковот и мешајте повремено мешајќи додека кромидот не стане стаклен и морковот не омекне, 8 до 10 минути.
Додадете лук и динстајте повремено мешајќи.
Промешајте со домат, шеќер, сос од домати, босилек и пилешка супа.
Оставете да зоврие, потоа намалете го огнот на минимум и оставете да се готви до половина покриен во следните 30 минути.
Земете малку од супата и измешајте ја или со мешалка за стапчиња или во блендер. Полека вратете го мешаниот дел од супата во тенџерето, а потоа додадете го кремот за готвење.
Гответе ја супата на среден оган додека не зоврие, а потоа зачинете ја со сол, бибер и шеќер по желба. Послужете ја супата во чинии и по желба украсете со лажичка песто босилек.