Признание за издавачки проект на „Македоника литера“ во Кина

Издавачкиот комитет при Кинеската издавачка асоцијација ги одбра најдобрите меѓународни преводни проекти на кинеската литература во рамките на иницијативата за соработка „Појас и пат“.

Од неколку стотици издавачки проекти, меѓу 25-те најуспешни проекти досега, избрана е серијата „Најдобрата кинеска литература за деца“, која македонската издавачка куќа „Македоника литера“ ја реализира во соработка со издавачката куќа „Делфин книги“ од Пекинг и во која досега се публикувани 18 книги – избори од прозното творештво на најпознатите современи кинески писатели за деца и млади.

Оваа репрезентативна и антологиска серија е прифатена како нова и исклучително квалитетна понуда за македонските читатели, а текстови од овие книги веќе се најдоа и во новите учебници и прирачници за основното образование.

На Катедрата за македонски јазик и книжевност при Филолошкиот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип досега се изработени над дваесетина семинарски теми за книги од серијата, како и еден дипломски труд посветен на целата серија.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 156, во печатеното издание на весникот „Слободен печат“ на 26-27 ноември 2022)

Видео на денот