6 C
Скопје

Премиера на претставата „Хипноза на една љубов“ во Драмски театар: Голема победа на театарската уметност

Редуцираниот број публика со бурен аплауз ги испрати актерите од сцена по премиерната изведба на претставата „Хипноза на една љубов“, поставена по текст од Душан Ковачевиќ во режија на Димче Николовски во Драмскиот театар.

Упорноста на актерската, уметничката и техничката екипа на Драмски театар резултираше со премиерна изведба на претставата „Хипноза на една љубов“ на 12 ноември. Првите проби за претставата се случиле на 17 јануари и по десет месеци претставата е изведена со почитување на сите протоколи за заштита од коронавирусот и пред редуциран број публика. При режирањето на претставата било земено предвид да нема никаков контакт помеѓу актерите, а се почитува и протоколот за дистанца на сцената.

Според Катарина Коцевска Хаџи Василева, директорка на Драмски театар, текстот „Хипноза на една љубов“ од Душан Ковачевиќ досега бил изведен само во матичниот театар на авторот – Театар „Ѕвездара“ во Белград, каде што се игра со огромен успех. Текстот е напишан во стил на магична бајка, а во него, главно, се преплетуваат две теми – за иселувањето на младите во туѓина, каде се надеваат дека ќе најдат поубав живот, и за исконската желба на човекот да го запре стареењето, а со тоа и да ја избегне смртта. Во претставата се преплетени елементи на магичност, хипнотизираност, осаменост, тага и исконска љубов.

Прочитајте и...  Репортажни записи: „Непозната Македонија“ на Васко Марковски

Актерската екипа во претставата ја сочинуваат Драган Спасов-Дац, Маја Вељковиќ Пановска, Соња Стамболџиоска, Ѓокица Лукаревски, Димитрије Доксевски и Филип Трајковиќ. Иако ковид-протоколите се сериозна пречка за нормално поставување и играње во театарска претстава, сите актерите храбро и умешно влегуваат во остварувањето на своите ликови.

Во уметничката реализација на претставата силен впечаток оставаат бајковитата сценографија на Тодор Дајевски, соодветната костимографија на Раде Василев, магичната музика на Александар Митевски и визуелните ефекти на Милчо Узунов. По премиерната изведба неизвесно е кога повторно ќе можеме да ја видиме претставата на репертоарот на Драмски театар, но самиот чин на нејзиното поставување е голема победа на театарската уметност во борбата со коронавирусот.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 56, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 14-15 ноември 2020)

Прочитајте и...  Стихозбирка „Компјутерска поезија“: Игра со конвенционалното на Славчо Ковилоски

Поврзани вести

Репортажни записи: „Непозната Македонија“ на Васко Марковски

Тони Димков

Стихозбирка „Компјутерска поезија“: Игра со конвенционалното на Славчо Ковилоски

Тони Димков

Нова книга: „Далеку, а блиску“ од Владимир Мартиновски

Тони Димков

Книжевно списание: Педесеттиот број на списанието „Синтези“ целосно е посветен на Блаже Конески

Тони Димков

ДПМ: Плакета „Даница Ручигај“ за поетесата Билјана Станковска

Тони Димков

Фантастичен концерт на Симон Трпчески и пријателите

Тони Димков

Остави Коментар