Предвремените избори во Бугарија најверојатно на 2. април, тешко би се организирале до 26. март

Избори во Бугарија/ Фото: МИА

Бугарскиот претседател Румен Радев денеска се сретна со раководството на Централната изборна комисија (ЦИК) за утврдување на најповолен датум за распишување на предвремени парламентарни избори по неуспехот и на БСП да состават владин кабинет во трет и последен обид на овој пратенички состав во Народно Собрание на Р. Бугарија. Претходно Радев мандатите за состав на влада им ги додели на ГЕРБ и на Продолжуваме со промените, но тие не формираа свои влади.

-Сметаме дека датумот 26 март за одржување на избори носи многу висок хартијата за машините за гласање да не биде доставена на време, ја пренесуваат бугарските медиуми изјавата на претседателката на ЦИК Камелија Нејкова.

Таа ја потврди подготвеноста на ЦИК за избори на 2 април како прв можен датум. Таа потсети и дека на 26 март се менува зимското сметање на времето во летно, што исто така го прави датумот несоодветен за избори.

Предвремените избори во Бугарија се неизбежни откако партиите во 48-то Народното собрание не успеаја да состават влада.

Ова ќе биде четврто предвремено и петто парламентарно гласање од 2021 година. Последните избори беа на 2 октомври минатата година.

Новина на овие избори е што гласањето ќе се врши и машински и на хартија, а гласот од машината ќе се брои не според податоците во апаратите, туку од талоните од нив, кои сега се нарекуваат гласачки ливчиња. Тие, исто така, мора да бидат испечатени на хартија со заштита и исто така ќе се бројат на рака. Во овој поглед, постоеше загриженост дека нема да биде можно навреме да се обезбеди соодветна хартија за гласачките машини.

На средбата со претседателот, како и досега на сослушувањето пред пратениците, Камелија Нејкова изјави дека потребните ролни хартија секако може да се обезбедат за 2 април.

-Веќе е нарачана хартијата. Најраното породување може да се одреди деветтата недела од годината, т.е. во периодот од 27 февруари до 5 март“, рече Нејкова претходно пред пратениците кои заговараа предвремените избори да се распишат на 26 март.

„Повторно сме во режим на предвремени избори. Демократијата е незамислива без слободни и фер избори. Навикнати сте овој изборен закон да се менува пред секои избори. Според најновите измени, луѓето можат да изберат да гласаат со машина или на хартија. Овде се потпираме на организациона и техничка подготовка“, рече бугарскиот претседател Радев на почетокот на денешната средба.

Видео на денот