Правила што не смеете да ги прекршите кога приготвувате шпагети
Tестенините се секогаш добра идеја за ручек или вечера. Тие се прават многу лесно така што дури и почетниците во кујна можат да ги направат без премногу напор.
Сè што треба да направите е да ја загреете водата, да ги ставите тестенини по ваш избор и да ги оставите да се сварат додека не бидат совршено ал денте, нели? Во теорија, да.
Но, ако се одлучите за шпагети наместо за тестенини во помала форма, како ротини или пени, постојат одредени „правила“ што морате да ги следите. Еве што треба да имате предвид следниот пат кога ќе направите подолги тестенини:
Не ги кршете ги шпагетите пред да ги ставите во водата
Единственото нешто што никогаш не смеете да го направите кога станува збор за приготвување шпагети – или друг вид долги тестенини, е да се обидете да ги скршите за да ги „собере“ во тенџерето.
Готвачката Каролина Гарофани вели дека причината зошто не треба никогаш да ги кршите шпагетите е затоа што овој вид на тестенини треба да се јадат со вртење околу вилушката. Ова е тешко да се направи кога ќе останете со ситни, распаднати парчиња шпагети…
Имено многу Италијанци сметаат дека е лоша среќа да се кршат тестенини. Затоа, промешајте за да се осигурате дека ќе се сварат рамномерно.
Постои метод за готвење долги тестенини
Ако не треба да ги кршите шпагетите пред да ги приготвувате, тогаш што треба да направите? Се чини дека секој готвач, има свое мислење за најдобриот начин на приготвување паста. Сепак, постојат некои основи правила за кои повеќето луѓе можат да се согласат кога станува збор за совршена чинија тестенини.
Првиот чекор е да изберете тенџере што е доволно големо за вашите тестенини. Колку е поголемо тенџерето, толку помалку од долгите тестенини за шпагети ќе излезат одозгора.
Откако ќе го најдете совршениот сад, многу готвачи препорачуваат солење на водата. Всушност, тоа е еден од советите број еден за правење тестенини. Ако не ги зачините со доволно сол, тестенините се благи. А, колку сол треба да додадете? Доволно за водата да биде многу солена.
Вртењето шпагети на вилушка е италијанска традиција
Причината зошто не треба да ги кршите шпагетите е за да можете да ги вртите на вилушката. А овој метод за јадење тестенини е долгогодишна традиција во Италија – и онаа што бара малку вежбање за да се усоврши.
Ако сакате да ги јадете шпагетите како вистински Италијанец, никогаш не треба да користите лажица за да ги вртите шпагетите. Ова вообичаена практика што се применува низ целиот свет за која многумина веруваат дека потекнува од Италија, всушност e наметнат тренд.