24.8 C
Скопје

Повеќе случаи на семејно насилство во Британија по забраната за движење

Претседавачот на Комитетот, Ивет Купер изјави денеска дека е неопходна итна акција за заштита на жртвите.

Британските парламентарци ја повикуваат Владата да преземе итна акција за борба против семејното насилство, откако во извештај е утврдено дека бројот на повици до Центарот за помош за семејно насилство се зголемил за 49 проценти за време на ограничувања  поради коронавирусот.

Парламентарниот Одбор за семејство го наведе истражувањето во кое е утврдено дека најмалку 16 убиства на жени и деца во семејство се случиле помеѓу 23 март, кога беа објавени ограничените мерки, и 12 април. Тоа е двојно повеќе од просекот за 21 ден во последната деценија.

Претседавачот на Комитетот, Ивет Купер изјави денеска дека е неопходна итна акција за заштита на жртвите.

Комитетот повика на ново итно финансирање за социјалните служби за заштита на жените и децата и преземање итни безбедносни мерки за оние кои се изложени на ризик за време на карантин мерките.

Поврзани вести

Мекафи се самоубил

Слободен печат

Логар: Европската иднина на Западен Балкан е меѓу приоритетите на словенечкото претседателство со ЕУ

Слободен печат

Со нож избодела сестрата близначка

Слободен печат

ВИДЕО | Торнадо ја опустоши Јужна Моравија: Автомобили паѓаа по куќи

Слободен печат

Спасовски домаќин на „Регионалниот патоказ за борба против корупција и нелегални финансии” во Охрид

Слободен печат

ВИДЕО | Безмалку 100 исчезнати во урнатата зграда на Флорида

Слободен печат

Остави Коментар