Постои екстремистичка група која се залага за Босна без Евреи

„БПНП е националистичка и социјалистичка организација. Ние искрено се залагаме за националсоцијалистички поглед на светот“, е една од пораките.

Босанското движење за национална гордост (БПНП) е малку позната, но потенцијално опасна неонацистичка организација што привлекува млади Бошњаци собрани околу идеите за национализам, антисемитизам, расизам и хомофобија, укажуваат податоците до кои дојде Балканската истражувачка мрежа (БИРН) со седиште во Сараево.

Ова де факто нелегално движење работи десет години, а малку е познато за тоа, освен што го промовира бошњачкиот национализам на своите веб-страници покрај идеите својствени на сите екстремистички десни движења.

                          Тие сакаат да создадат држава без Евреи и други малцинства

Според анализата на БИРН, БПНП го промовираше националсоцијализмот многу поотворено од другите слични организации, како што бил замислен од Адолф Хитлер и во својата програма наведува дека сака да создаде држава во која нема да има простор за Евреите и припадниците на другите малцинства.

Според нивните идеи, БиХ би била земја во која би можеле да живеат „само луѓе кои припаѓаат на европското генетско и културно наследство, каде што се вклучени и Бошњаците“.

БПНП не е регистрирана како организација и еден нејзин член, кој го крие неговиот вистински идентитет, за БИРН изјави дека се откажале затоа што сфатиле дека нема да им биде дозволено да работат легално додека ја промовираат неонацистичката идеологија.

Според луѓето кои биле или се уште се членови на движењето, неговото јадро се состои од луѓе кои живеат во странство.

„Тие нè финансираа на некој начин“, рече член на движењето кој се претстави како Емир. Тој исто така рече дека промотивните материјали на движењето доаѓаат и од странство. Тие својата пропаганда ја шират главно преку веб-страницата Bosanskinacionalisti.org, создадена во 2018 година, каде што, меѓу другото, може да се најдат пораки дека членовите на БПНП се против „компромис и штетен мир“ и носители на „новиот бран на босанскиот национализам , гордост и традиционализам “.

                                     Враќање на Босна кај Бошњаците

„БПНП е националистичка и социјалистичка организација. Ние искрено се залагаме за националсоцијалистички поглед на светот“, е една од пораките.

Тие ја истакнаа „Враќањето на Босна кај Бошњаците“ како нивна најважна политичка цел.

Член на движењето од Сараево, кој се претстави како Недим, објасни како се одвивало регрутирањето. Другите членови на движењето ги следат објавите или лајковите на социјалните мрежи кои поддржуваат екстремистички ставови, а потоа контактираат со такви луѓе и постепено ги вклучуваат во нивните активности.

Досега нема потврдена информација дека членовите на БПНП организирале насилни акции или се судриле со полицијата, но луѓето со нивните ознаки се појавиле на јавни собири, како што е комеморацијата во Сребреница во 2017 година.

Министерството за внатрешни работи на округот Сараево за БИРН потврди дека тие знаат за постоењето на оваа група и дека ги испраќаат сите информации за тоа до Полицискиот директорат на Министерството за внатрешни работи на Федерацијата на БиХ. Сепак, администрацијата тврди дека тие немаат такви податоци за БПНП.

Извор БИРН, Сараево

Видео на денот