Посна и безглутенска чоколадна торта
Состојките овозможуваат секој да може да ужива во оваа чоколадна торта. Дури и оние кои се вегани, оние кои постат, како и оние кои се нетолерантни на глутен или не поднесуваат лактоза.
Состојки:
За кората:
– 300 грама растителен маргарин
– 300 грама безглутенско брашно
– 300 грама шеќер во прав
– 2 лажици екстракт од ванила
-200 грама јогурт од соја
– 2 лажици безглутенски прашок за печиво
– ½ лажичка ксантанова гума
– 70 грама какао
– 6 лажици оризово млеко
– 100 грама свежи малини, за декорација
– рендано темно чоколадо, за декорација
За филот:
– 200 грама шеќер во прав
– 4 лажици какао
– 100 грама растителен маргарин
– 2 лажици јогурт од соја
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 190 степени. За да ја направите кората, почнете така што во сад ќе ги изматите шеќерот и маргаринот додека добиете пенеста и светла смеса, а потоа додајте им ги екстрактот од ванила и јогуртот од соја и продолжете со матење додека убаво да се изедначат. Во истиот сад додајте ги брашното, ксантанската гума, прашокот за печиво и какаото и повторно мешајте до изедначување.
Добар апетит!