7.9 C
Скопје

Поради загадениот воздух во Тетово, Куманово и Кавадарци стапуваат на сила мерки

Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека во Тетово, Куманово и Кавадарци стапуваат на сила на препораките и мерките во случај на надминат праг на ПМ 10 честички во воздухот. Според податоците од државниот систем за мониторинг на квалитетот на амбиенталниот воздух, надмината е вредноста од 175 mg/m3 последните два дена во Тетово, Куманово и Кавадарци.

Затоа, во овие три градови на сила стапуваат мерки.

Им се препорачува на сите работодавачи да ги ослободат од работни обврски бремените жени, лицата постари од 60 години, како и лицата со хронична астма, прележан миокарден инфаркт или мозочен удар, без разлика на возраста, со препорака на матичен лекар. Исто така работодавачите треба да го  реорганизираат работното време и лицата кои работат на отворено да работат од 11 до 17 часот. Не се препорачува организирање на спортски натпревари и други културни манифестации на отворено.

Прочитајте и...  Предложени парични казни за групирање на приватна прослава во Скопје

Се препорачува да се обезбедат услови за зголемени активности на службите за итна медицинска помош, домашна посета и патронажна служба.

Владата на Република Северна Македонија треба да ги задолжи сите органи на државна управа, агенциите, фондовите, бироата, заводите, јавните претпријатијата и АД во државна сопственост, како и на Единиците на локална самоуправа да ја намалат за половина, употребата на службените возила и да обезбеди ограничување на работите на градежните објекти

Министерство за труд и социјална политика во соработка со Црвениот крст, Здравствениот дом и Единиците за локална самоуправа треба да обезбедат прифатилишта за сместување на бездомници и да дадат поддршка на стари осамени лица преку организирани посети.

Министерството за здравство треба да ја задолжи Службата за итна медицинска помош да доставува Информација до ИЈЗ за број на повици (според дијагноза/код на МКБ10, пол, возраст, место на живеење/општина), за времетраењето на епизодата на алармантно загадување на воздухот на дневна основа се до завршување на епизодата и една недела по завршувањето.

Прочитајте и...  ВИДЕО | Андоновиќ: Навални, нова провокациска доктрина или рестартирање на односите на САД и Русија

Државниот инспекторат за животна средина треба да започне со вршење на зачестена контрола на Инсталациите кои што поседуваат А – ИСКЗ дозвола, да спроведе контролни мерења на емисиите на загадувачки супстанции во амбиенталниот воздух со акредитирана лабораторија со цел да се утврди дали се применуваат пропишаните услови/мерки во Дозволата по однос на емисиите во воздух.

Министерството за животна средина и просторно планирање ќе подготви и достави препорака до Инсталациите коишто поседуваат А – ИСКЗ дозвола, за намалување на капацитетот на производство (до 50 %) со што од оваа мерка ќе бидат исклучени инсталациите кои што произведуваат топлинска или електрична енергија.

Поврзани вести

Филипче за набавка на ковид вакцини: Преговараме со кинески „Синовак“ и „Синофарм“, чекаме дози и од Ковакс механизмот и од „Фајзер“

Слободен печат

Пописот во АД Македонија

Жарко Јорданоски

Груби: Една третина од рамковните административци од утре на работа

Слободен печат

Потпретседателот на НСОН, Ајдини со обвинување: Има притисоци од директори на училишта за отчленување од синдикатот

Слободен печат

Собраниска комисија за здравство: Се расчистува патот за одобрение за ставање во промет на вакцините против ковид-19

Слободен печат

Средба на Заев со амбасадорката Галовеј: НАТО членството нека биде охрабрување за британските инвеститори да инвестираат во С. Македонија

Слободен печат

Остави Коментар