Поради ризикот и безбедноста сè потешко се организираат протести во Авганистан

Талибанец / Фото: EPA-EFE/STRINGER

Жените во Авганистан кои се противат на она што го рекоа и го направија Талибанците откако се вратија на власт, потешко протестираат, сега кога импровизираните демонстрации се забранети, а претходните собири беа растурени со огнено оружје и тепање.

Отпорот во семејствата и загриженоста за споделување информации преку социјалните медиуми што би можеле да ги идентификуваат инволвираните луѓе, исто така, дејствуваат како пречки, според шест жени демонстранти со кои Ројтерс разговараше низ целата земја.

Спорадични демонстрации на жени кои бараат Талибанците да ги почитуваат нивните граѓански слободи се прикажани на социјалните медиуми, како и понекогаш насилните одговори, привлекувајќи го вниманието на светот кон прашањата за еднаквост и човекови права.

Последен пат кога Талибанците владееја во 1990-тите, тие им забранија на жените да работат и девојките да одат на училиште, им дозволија на жените да ги напуштат своите домови само кога беа придружувани од машки роднина и инсистираа дека жените носат бурки со цело обвивање.

Оние што ги прекршија правилата понекогаш беа камшикувани во јавноста од „моралната полиција“ на исламистичките милитанти.

Овој пат Талибанците ветуваат поголема слобода за жените, вклучително и во образованието и вработувањето, во согласност со нивното толкување на исламскиот закон.

Сепак, постарите девојки се уште не се враќаат на училиште, нема жени на високи позиции во новата влада, Министерството за жени во Кабул е затворено, а Талибанците велат дека на жените ќе им биде дозволено да работат само во мал број работни места.

„Имаме планови да организираме повеќе протести, но за жал, поради загриженоста за безбедноста, во моментов не излегуваме многу“, рече Насима Бахтари, поранешна работничка во Министерството за трговија во Кабул.

„Видовме толку многу малтретирање … во врска со нашите протести … мораме да бидеме внимателни“.

Претходно овој месец, Талибанците рекоа дека протестите не се забранети, но дека оние што сакаат да одржат демонстрации треба да побараат претходна дозвола и да дадат детали за местото, времето и паролите што ќе се скандираат.

Портпаролите на Талибанците не одговорија на барањата за коментар за оваа приказна.

Извор: Ројтерс

Видео на денот